Български  |  English

Български  |  English

#

Музеи

Работно време и цени, информация, местоположение, всичко, което и ние знаем по въпроса.

Museums

Working time, information, locations - everything we know about the museums is here.

Музеи #

Бележити Коприщени

The Great Men
of Koprivshtitsa

Коприщени #

Хотели и забавления

Останете да спите в Копривщица поне за една нощ, няма да съжалявате!

Hotels and
Entertainment

Stay in Koprivshtitsa at least for one night, you will not regret it!

Хотели #

Туризъм

След като вече решихте да останете да спите, вижте къде да се разходите, не само музеите са интересни тук!

Tourism

Since you've decided to stay, take a look where to take a stroll. There is a lot in Koprivshtitsa to see.

Туризъм #

Петко Каравелов

Translation pending...

Петко Каравелов е роден на 24 март 1843 година в Копривщица. Той е по-малкия брат на големия български общественик и революционер Любен Каравелов.

Петко КаравеловКато дете учи в Копривщица, а след това е изпратен от баща си в гръцко училище в Енос, Гърция, явно за да продължи семейната търговска и бегликчийска традиция, от която брат му Любен настоятелно бяга. Не без спомоществувателството на Найден Геров заминава и завършва гимназия в Москва. В 1861 година следва в Московския филолого-исторически факултет, а по късно - след няколкогодишно прекъсване, завършва право там.

По време на Руско-турската освободителна война Петко Каравелов е записан в щаба на руската армия. Така се връща в България. Вече с утвърден авторитет е назначен за вицегубернатор на град Видин и окръжен управител на град Търново. Активно участва в създаването на Търновската конституция, депутат е и в Учредителното събрание. Каравелов е и председател на радикалното крило на Либералната партия, а на 37 годишна възраст, през 1880 става и министър-председател на България. През 1881 година начело на държавата е княз Александър Батенберг, който след държавен преврат установява така наречения "Режим на пълномощията". Законите са военновременни, конституцията е отменена, а Петко Каравелов е принуден да емигрира в Румъния. По късно заминава за Пловдив, където работи като гимназиален учител и става кмет за периода 1881 - 1883 година.

След дълги и тежки преговори между консерваторите на княз Батенберг и либералите на Драган Цанков, положението в България малко по малко започва да се нормализира. Приети са договорености за поправки в Конституцията, а на Драган Цанков е предложен министър-председателския стол. В същото време радикалните фракции на либералите, начело с Петко Каравелов се съюзяват със свалените от власт руски генерали. На проведените избори през 1884 година те печелят впечатляваща победа и Петко Каравелов отново става министър-председател за периода 1884-1886. В този мандат той изиграва огромна роля за международното признаване на Съединението между Източна Румелия и княжество България.

След абдикирането на Батенберг, начело на регентския съвет застава Стефан Стамболов, който свиква третото Велико народно събрание, което да избере австрийския принц Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мари Сакскобургготски за княз на българите. Петко Каравелов яростно се противопоставя на този избор, но все пак през 1887 Фердинанд Първи е избран. Опозицията на стамболовия режим заема важен дял в политическия му живот, дори през 1891 година е обвинен в съучастие при убийството на министър Христо Белчев и е осъден на 5 години затвор. През 1894 година е амнистиран, а две години по-късно основава Демократическата партия, чийто член остава до смъртта си.

Петко Каравелов остава в историята като ярка личност - общественик и деятел, мъдър политик и страховит враг на политическата сцена. Характерът му е бил изтъкан от същите тези Копривщенски гори и долини, от същия този планински бит, които палят брат му  Любен като революционер. За него казват, че бил честен до мозъка на костите си, но често се карал с приятелите си и имал "нетърпим характер". Жени се за Екатерина Великова Пенчева - Каравелова (1860 - 1947) от която има три деца - Радка, Виола и Лора - трагичната любов на големия български поет Пейо Яворов.

Публикуваните на този сайт съдържание, снимки, материали са под защитата на Creative Commons лиценз - "някои права запазени" със задължително цитиране на www.koprivshtitza.com при използването им.

All content published on this website, all pictures and materials are under Creative Commons license - "some rights reserved" with obligatory link to www.koprivshtitza.com when used.


Неофициален информационен сайт на град – музей Копривщица.
Koprivshtitza.com и Cherga.net са собственост на Черга ЕООД
E-mail: info@koprivshtitza.com
Изработено в thelastfolder.com

This is personal and informative website of Town – Museum Koprivshtitsa.
Koprivshtitza.com and Cherga.net are property of Cherga Ltd.
E-mail: info@koprivshtitza.com
Design and development by thelastfolder.com

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player