Български  |  English

Български  |  English

#

Музеи

Работно време и цени, информация, местоположение, всичко, което и ние знаем по въпроса.

Museums

Working time, information, locations - everything we know about the museums is here.

Музеи #

Бележити Коприщени

The Great Men
of Koprivshtitsa

Коприщени #

Хотели и забавления

Останете да спите в Копривщица поне за една нощ, няма да съжалявате!

Hotels and
Entertainment

Stay in Koprivshtitsa at least for one night, you will not regret it!

Хотели #

Туризъм

След като вече решихте да останете да спите, вижте къде да се разходите, не само музеите са интересни тук!

Tourism

Since you've decided to stay, take a look where to take a stroll. There is a lot in Koprivshtitsa to see.

Туризъм #

Еньовден - традиция и мистика в най-дългия ден на годината

Enjovden - Tradition and mystics in the longest day of the year

Thanslation not available - please use translate.google.com

Беше ранното утро на Еньовден. Слънцето още не се беше усмихнало над притихналото градче. Време, в което природата се събужда, за да посрещне най-дългия ден в годината по-хубава и свежа.

ЕньовденНо в това утро, както разказват легендите, има и нещо магическо, остатък от древни вярвания и традиции. Преданията казват, че от този ден лятото бавно си отива, за да отстъпи място на зимата. Надничайки над хоризонта, слънцето трепти и който го види, и се окъпе в огряната от него роса, ще бъде здрав и честит през цялата година. ЕньовденПрез тази нощ билките придобиват вълшебна сила, еньовските китки и венци се правят преди изгрев, наричанията и желанията се сбъдват. Вярва се, че набраните в утринта на Еньовден билки са лечебни – те трябва да са 77 и половина – за всички болести и за болеста "без име". С тях могат да се правят и развялят магии, да се нарича за любов, късмет и плодородие.

Еньовден е свързан с голяма обредност в българския фолклор – налива се "мълчана вода", девойка се прави на "Еньова буля", хората се провират през венци, наричат китки, житомамници бродят из нивите.

ЕньовденИ сякаш, за да съхранят част от тази традиция няколко жени от Копривщица се събраха на зазоряване, за да посрещнат слънцето и да се докоснат до силата на природата.

Срещата беше край една от най-старите каменни чешми – Райновец. От там днешните баятелки се отправиха към връх "Св. Димитър". Слънцето започваше да наднича над билата на Средна гора и да гали с лъчите си тревата. По пътя росата "пареше" с прохладата си босите крака. ЕньовденДосега с природата в този ранен час, когато всичко е притихнало в очакване на деня, е неизразима емоция. Тя се четеше по лицата на жените, усещаше се в разговорите и жестовете. Улисани в приказки стигнаха до поляните в подножието на върха.

Там, където сянката отстъпваше място на светлината, постлаха месал и наредиха питка приготвена преди изгрев, мед и чубрица. Запяха обредна песен, която разбуди сънената гора : "…Хайде да идем за мащерига, за мащерига и за превара...", след това най-възрастната разчупи питката и раздаде на всяка по едно парче като наричаше за здраве и късмет.

ЕньовденДойде време за събирането на билки – всяка жена знаеше имената им, какво церят и какви легенди крият. Сплетоха венец и закичиха с него най-младата правейки я Еньова булка. Росата блестеше по тревата, а въздухът беше напоен с аромата на мащерка, кантарион, маргаритки и диви ягоди.

Слънцето започна да се издига бавно и жените поеха обратно към домовете си заредени с нови сили и вяра. Всяка носеше късче магия събрано в букет, с който да цери и да нарича за по-хубави дни.

Еньовден
Текст и снимки: Невена Жекова ©2007

Публикуваните на този сайт съдържание, снимки, материали са под защитата на Creative Commons лиценз - "някои права запазени" със задължително цитиране на www.koprivshtitza.com при използването им.

All content published on this website, all pictures and materials are under Creative Commons license - "some rights reserved" with obligatory link to www.koprivshtitza.com when used.


Неофициален информационен сайт на град – музей Копривщица.
Koprivshtitza.com и Cherga.net са собственост на Черга ЕООД
E-mail: info@koprivshtitza.com
Изработено в thelastfolder.com

This is personal and informative website of Town – Museum Koprivshtitsa.
Koprivshtitza.com and Cherga.net are property of Cherga Ltd.
E-mail: info@koprivshtitza.com
Design and development by thelastfolder.com

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player