Български  |  English

Български  |  English

#

Музеи

Работно време и цени, информация, местоположение, всичко, което и ние знаем по въпроса.

Museums

Working time, information, locations - everything we know about the museums is here.

Музеи #

Бележити Коприщени

The Great Men
of Koprivshtitsa

Коприщени #

Хотели и забавления

Останете да спите в Копривщица поне за една нощ, няма да съжалявате!

Hotels and
Entertainment

Stay in Koprivshtitsa at least for one night, you will not regret it!

Хотели #

Туризъм

След като вече решихте да останете да спите, вижте къде да се разходите, не само музеите са интересни тук!

Tourism

Since you've decided to stay, take a look where to take a stroll. There is a lot in Koprivshtitsa to see.

Туризъм #

130 години от началото на една епопея

130 years from April Uprising

Thanslation not available - please use translate.google.com

За два дни Копривщица възроди емоциите, въжделенията и стремежите витаели във въздуха през бунтовната пролет на 1876 г.

Успяла да съхрани в своите камини малко от огнения плам на Бенковски и Каблешков, в планинския си повей всеотдайността на ръцете везали бунтовни знамена, в своите дворове смелостта на момчетата тайно подготвяли един смел бунт, Копривщица събра хиляди хора, за да им разкаже за онези времена.

Още от 30 април на площад "20 април" в града започнаха честванията с празничен концерт. Фолклорният ансамбъл на Копривщица - "Копривщенски Богородички" ни въведе в приказката на българските народни песни и танци. Тони Паскова ни зарази с мелодиката на народната песен и на площада се завиха пъстри хора.
Когато слънцето се скри зад билото на планината на площада в стройни редици се подредиха ротите в очакване на празничната заря-проверка под ръководството на президента на Република България г-н Георги Първанов.
Припомнихме си имената на много смели българи дали своя живот в името на святата идея да видят Родината си свободна и им отдадохме своята почит. На фона на черното небе разцъфтяха пъстри цветя и озариха притихналия град. Родопска каба-гайда огласи площада. Ансамбъл "Българе" разказаха с езика на песните и танците за отминали времена на величие, страх, храброст и вяра. Под ударите на тъпана усетихме как бие в сърцата ни древният ритъм на българската кръв, течаща в жилите ни.

На сутринта слънцето погали с топлите си лъчи стрехите на сънения град и прикани хората да се докоснат още веднъж до мечтите на прадедите ни. Събитията, случили се в Копривщица на 20 април 1876 г. оживяха пак, за да събудят спомена за това кои сме. 120 човека пресъздадоха с много плам в сърцата историята предавана през годините, за предателството на една идея за бунт против поробителя. За изпратената потеря да залови умувете на този бунт. За смелостта на една българка умело прикрила следите на своя доведен син, за да може той да сложи началото на една епопея подписвайки с кървав кръст съдбата на своя народ.
Под копривщенското небе проехтя клетвата дадена преди 130 години над най-големите светини – евангелието, пищова и ножа. Гръмна първата пушка. Конският тропот на вестоносците и бурната радост на въстаниците наелектризираха въздуха. В Копривщица пак беше април 1876 г.
И за да не пресекне магичността на създадената атмосфера Николина Чакърдъкова заедно с Неврокопския ансамбъл ни понесе по вълните на народната песен, зареди ни с ритъма на народните танци. Площадът трудно побираше завилото се хоро, образуващо 6, 7, 8 окръжности, растящо, извиващо се, без прекъсване то продължи да поддържа жив огъня на историята и традициите български.

* Кратък "комикс", посветен на възстановката на Априлското въстание, ще намерите тук. (JPG картинка с големина 1 Мб - ще се отвори в отделен прозорец)

Публикуваните на този сайт съдържание, снимки, материали са под защитата на Creative Commons лиценз - "някои права запазени" със задължително цитиране на www.koprivshtitza.com при използването им.

All content published on this website, all pictures and materials are under Creative Commons license - "some rights reserved" with obligatory link to www.koprivshtitza.com when used.


Неофициален информационен сайт на град – музей Копривщица.
Koprivshtitza.com и Cherga.net са собственост на Черга ЕООД
E-mail: info@koprivshtitza.com
Изработено в thelastfolder.com

This is personal and informative website of Town – Museum Koprivshtitsa.
Koprivshtitza.com and Cherga.net are property of Cherga Ltd.
E-mail: info@koprivshtitza.com
Design and development by thelastfolder.com

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player